Mikroplast
Mikroplastik findes i dag mange steder i vores natur,det gælder på land såvel som i havet, selv i vores drikkevand og mikroplast er også blevet en del af fødekæden, hvilket de færrest egentlig ønsker.
Hvad er mikroplast?
Mikroplast er små stykker plastic som er mindre end 5 mm, men det meste mikroplast er meget mindre, faktisk så småt at det ikke kan ses med det blotte øje.
Der er endnu ikke forsket så meget i området, at vi ved helt nøjagtigt hvilken konsekvens mikroplast har for os, men i og med det er så lille at det kan optages alle steder, så vækker det en naturlig bekymring. Man har kendt til mikroplast i f.eks. fugle siden 1960’erne, men i takt med at vore plasticforbrug stiger og stiger er der kommet mere fokus på emnet, og et nyt forsøg har vist at vi mennesker også har mikroplastic i vores afføring.
Selve mikroplasten kommer fra forskellige kilder
- Nedbrydning: Det kan være plastic der smides i naturen, som langsomt bliver nedbrudt til mindre stykker, og til sidst ender som mikroplast.
- Slidtage: F.eks bliver bildæk, maling og sko slidt og efterlader rester i naturen.
- Forbrugsprodukter: Plejeprodukter som tandpasta og skrubbecreme indeholde også mikroplast, og ryger ud sammen med spildevandet. Det ender på et rensningsanlæg, men ikke alt bliver sorteret fra og ender derfor i havet. Store dele af”slammet” som er affald fra spildevandet benyttes som gødning på marker, på den måde bliver mikroplasten også spredt til markjorden.
- Tøjvask: Nogle af vores tekstiler indeholder kunststoffer, det kan f.eks være fleece ellerr karklude, og under en tøjvask udskilles disse og ryger i spildevandet.
Annonce / Reklame
Du kan gøre en forskel!
Tænk over hvilke produkter du bruger. Undgå produkter med udnødvendig plastik.
Vi anbefaler miljøvenlige rengøringsmidler fra nuuii
De producerer grønne og bæredygtige produkter – udviklet i Danmark som er 100% bionedbrydelige.
Mikroplast i havet
Der findes masser af mikroplast i havet, meget af det et plast der er på jorden bliver ledt ud i havet vha. regnen. Det betyder at 80% af det mikroplast der er i havet stammer fra forurening på jorden, mens de resterende 20 % kommer fra aktiviteter på havet det kan være:
- Fiskeri
- Containertransport
- Færger og krydstogtskibe samt
- olie- og gasplatforme
Denne video viser hvordan plasticen ender i havet.
Video lavet af Plastic change
Al den mikroplast i verdenshavene har betydet at alle led i fødekæden, og mikroplast kan findes i alt lige fra muslinger til sæler, hvilket har en negativ indvirkning på flere forskellige måder, hos nogle små dyr optager det plads fra føde, hos større dyr kan det være skadelige stoffer som bindes til mikroplasticen. Det medfører at nogle dør og andre har sværere ved at reformer sig.
Det rammer desværre også os, da dette er blevet en del af fødekæde, dvs. hver gang vi spiser fisk eller skaldyr, så optager vi også mikroplast, hvilket ikke er sundt, da det er lavet af råolie og indeholder kemikalier.