Vandforbrug – Spar på vandet

Et overdrevent vandforbrug gør ondt på miljøet men også størrelse på din privatøkonomi.

Hver eneste dag laver vi mange handlinger, hvor vand er involveret. Hvis du vil noget godt for din økonomi og miljøet, så er det en god grund at være opmærksom på, hvor stort vores vandforbrug egentlig er.

En typisk familie på fire bruger ca.140 kubikmeter vand om året. Det giver en årlig udgift på mellem 6.000-8.000 kroner om året.

Prisen varierer alt efter hvor i landet man bor. Miljøet takker dig når du sparer på vandet, et vandforbrug der generelt er højt kan betyde at vi skal pumpe mere grundvand op, end der reelt dannes og så falder vandstanden i grundvandsmagasinerne. Konsekvensen af dette er udtørrede søer, vådområder og vandløb.

Mange er ikke bevidste omkring hvor meget vand de bruger, og nogle lader f.eks. vandet rinde, mens de er i gang med at børste tænder, hvilket betyder at der bliver  spild kæmpestore mængder vand hvert år.

Af denne grund har vi lavet en liste med eksempler på hvad forskellige handlinger koster.

Toilet der løber

Noget af det ift. boligens vandforbrug kan være et toilet der løber. Hvis toilettet bare løber lidt, så kan det faktisk bruge op til 100m3 om året hvilket vil koste ca. 4.000-5.000 kr om året. Penge som ville være sjovere at bruge på noget andet.

Utæt vandhane

En vandhane der bare drypper ganske langsomt kan spilde ca. 10 m3 om året hvilket kan koste i omegnene af 250-350 kr om året. En vandhan der drypper hurtigt vil derimod kunne spilde ca. 30 m3 årligt og det vil løbe op i 1.200-1.500 kr.

Størrelsen på toiletskyl

Mange ældre toiletter har kun stort skyl, og ved at skifte til et toilet med 2 skyl, så er det muligt at formindske vandforbruget. Faktisk står toiletskyllet for op mod 30% af vandforbruget i en husstand, så det kan hurtig blive dyrt med et gammel toilet.