Skadedyrsbekæmpelse på en miljørigtig måde
Skadedyr er en pestilens uanset om de er inde eller ude, og der findes heldigvis råd om, hvordan du kommer dem til livs uden brug af skrappe midler. Vi hjælper dig med bekæmpelse af dræbersnegle, myrer, bladlus og hvepse via en miljørigtig tilgang.
Kender du det at bedene er velbesøgte af dræbersnegle. Blomster og krydderurter er næsten overtaget af bladlus. Myrerne er alle vegne på fliserne, og de har måske allerede undermineret nogle, så de er begyndt at vippe. Sidst men ikke mindst kan det være meget irriterende når hvepse ikke vil lade dig spise i fred og ro på terrassen. Heldigvis kan vi hjælpe dig med at komme skadedyrene til livs.
Skadedyr er trælse for os, men de har ofte en vigtig funktion i vores økosystem, og derfor gælder det om at bekæmpe dem bæredygtigt.
Miljøvenlige tips til bekæmpelse af skadedyr
Når det gælder skadedyr, så gælder det altid om at være ude i god tid, og løbende forebygge. Dette betyder at først på foråret, så skal haven gås efter dræbersnegle og deres æg og nyttedyr kan også sættes ud i drivhuset for at bekæmpe bladlus.
Generelt handler det også om at gøre rent og rydde op løbende gennem året, det gør sig gældende både ude og inde. Myrerne tiltrækkes af krummer og dræbesneglen har det perfekte levevilkår i gammelt haveaffald.
Vi anbefaler sprøjtefri bekæmpelse af skadedyr i haven
Mange bliver hurtigt fristet til at bruge giftige sprøjtemidler til bekæmpelse, og nogen gange kan det også være nødvendigt. Vi anbefaler dog at man overvejer en sprøjtefri og miljøvenlig tilgang, som faktisk har mange fordele.
Det er selvsagt dumt at benytte sprøjtemidler til spiselige planter, og med en miljøvenlig tilgang får du en mere appetitlig høst. Den vigtigste grund er at ved at holde gift og sprøjtemidler væk, så sikre vi biodiversiteten. Bekæmper vi med gift så kan et dødt insekt blive spist af en fugl, som så bliver påvirket af giften. Så du skal altid tænke over at det rammer mange led i fødekæden med sprøjtemidler.
Få du brug for sprøjtemidler så har vi følgende tips
- Køb kun midler der er godkendt til brug i Danmark
- Vælg sprøjter midler der er klar til brug, så er du sikret at de ikke bruges forkert.
Bekæmpelse af dræbersnegle
Mange hader synet af en dræbersnegl i deres have, og det er der flere grunde til, bl.a. er de svære at få bugt med, når de først er ankommet til din have. Det skyldes at en enkelt snegl lægger ca. 400 æg fra juni og frem til efteråret. Navnet dræbersnegl er dog ikke ensbetydende med at de er farlige for mennesker, men er der spor af snegleslim fra en dræbersnegl på noget spiseligt, så anbefaler vi at lade dem være, da slimen indeholder colibakterier.
Ønsker du at blive fri for dræbersnegle, så er den bedste strategi simpelthen at være forebyggende.
Det sker via manuelt at fjerne alle snegle og hakke dem midt over. Alle snegleæg samles også og overhældes med kogende vand. Dette skal gøres tidligt om foråret omkring april, så sneglene ikke bliver for store og selv begynder at ligge æg.
Der er nogen der tror at man skal salte sneglene, men dette er ikke godt for miljøet, og desuden bliver det en smertefuld død for sneglene.
Sneglehegn er en mulighed
Med et sneglehegn rundt om køkken og urtehaven, så sikre du at dine afgrøder står sikkert. Hegnets bøjede top gør at sneglene ikke kan passere. Med denne løsning kan du godt have snegle andre steder i haven. Det er vigtigt at huske på at sneglene også er nyttedyr og har en funktion, derfor kan det være fint nok at have nogle få snegle i haven for at holde balancen i systemet.
Nemaslug – hvad er det?
Ønsker du at bekæmpe dræbersneglene med hjælpemidler, så kan vi anbefale nemaslug. Det er en biologisk bekæmpelse, som består at nematoder, som er bittesmå rundorme, som angriber dræbersneglene og inficere dem, og efter få dage stoper sneglen med at spise og graver sig ne di i jorden og dør. De eneste som bliver infiveret er sneglene, og de er ikke farlige for andre dyr eller mennesker.
Ferramol – Økologisk bekæmpelse
Ferramol er godkendt til økologisk brug, og kan være sidste udvej, hvis sneglene har overtaget haven og den manuelle løsning virker helt uoverskueligt. Det er dog vigtigt at understrege, at selv om den er økologisk, så er det stadigvæk gift, og den slår også andre snegle og smådyr ihjel. Ferramol er ikke ensbetydende med at de endegyldigt får kål på dræbersneglene, men det kan være med til at holde bestanden nede hvis du har et kæmpe problem med dræbersnegle.
Bladlus bekæmpelse
Det er næsten ikke til at holde ud, når ens smukke blomster bliver angrebet af bladlus, og de ikke vil forsvinde igen.
Bladlus er plantesugere og ernærer sig via saften fra blade, stængler osv. Plantelusenes afføring heder honningdug, hvilket er meget sukkerholdigt og tiltrækker myrer, som så til gengæld beskytter bladlusene mod deres fjender.
Forebyg med gødning
En plante som er velgødet kan langt bedre modstå et luse-angreb. Det betyder at planten har den næring den har brug for. Det kan være via kompost eller gødning købt i et havecenter.
Køb nyttedyr mod bladlus
Ligesom med så meget andet, så gælder det om at være tidligt ude, hvis man ønsker at bekæmpe bladlus. Så snart man ser de første bladlus, så kan man sætte nyttedyr ud, det kan være galmyg og snyltehvepse. Et andet nyttedyr som normalt findes i haven er mariehøns.
Mange tror at nyttedyr kun bruges i drivhuset, da de ellers vil forsvinde, men dette er ikke helt korrekt. Så længe der er bladlus i haven og dermed mad, så vil nyttedyrene blive.
Insektsæbe til bladlus
Ved et stort lusse-angreb kan man overvej at bruge insektsæbe som er et middel mod bladlus. Det er muligt at lave sine egen hjemmelavet sæbe, ligesom man kan købe færdige produkter. Et andet trick er at sprøjte med skummetmælk, da den sure mælk skræmmer lusene væk.
Vi anbefaler at lave hjemmelavede hjælpemidler, da de generelt er mere skånsomme for naturen, sammenlignet med færdige produkter.
Generelt er det godt at kombinerer de forskellige tiltag, da for mange behandlinger med sæbe og lusemidler kan ødelægge overflade på planternes balde og dermed svække plantens immunforsvar.
Myrebekæmpelse
Myrer er irriterende uanset om de er indenfor, på terrassen eller i haven. Heldigvis kan du få bugt med dem uden brug af giftige midler. Myrerne kan opholde sig mange forskellige steder, men de bygger deres tuer et sted hvor der tager over hovedet og samtidig er varmt og tørt, f.eks. under en fliseterrasse.
Midler mod myrer
Der findes mange råd til bekæmpelse af myrer. Vi har listet de mest populære.
- Kogende vand: hæld det ned i myretuen, dette gentages mange gange indtil myrerne er forsvundet
- Kanel: myrer hader kanal, derfor det spredes hvor myrerne opholder. Vær obs. På at kanel afgiver farve.
- Kartoffelmel: myrerne synes det søde kartoffelmel er lækkert, men da de ikke kan fordøje det, så ender de med at dø.
- Kaffegrums: kan stryges let rundt om huset, da det holder myrerne væk. Husk at myrerne har en vigtig rolle i økosystemet, så bekæmp kun dem der til gene.
Myre i huset
Myrerne elsker sukker og søde ting, og kan bevæge sig langt væk fra deres hjem for at finde mad. Derfor er den bedste metode til at holde de små dyr væk ved at holde rent løbende, så simpelt er det. Er de først ankommet, så følg deres spor og brems deres vej ind til huset, og rengør alt på deres vej. Desværre er myrerne også ihærdige og snedige, så de finder ofte en ny vej ind, hvis de ved at der ligger noget godt og venter. Til at starte med så forsøg med nogle af de naturlige midler som vi har listet.
Er problemet stort, så kan det være nødvendigt med professionel hjælp via en form for skadedyrsservice.
Myre i haven
Ved du hvor myretuen befinder sig, så gå direkte til den, og angrib den med kogende vand. Dette vil slå myrerne ihjel. Ønsker du at jage dem væk uden at slå dem ihjel, så kan citron- og appelsinskræl være løsningen, da myrerne hader deres lugte. Myre i drivhuset Har du uønsket besøg i drivhuset, så vanding af deres bo flere gange dagligt irriterer dem, og på sigt jage dem væk, men det tager ofte lang tid. Alternativt kan du sætte vagtler i drivhuset, da de elsker myrer.
Bekæmpelse af hvepse
Hvepse kan er irriterende at have som selskab, når nu sidder og nyder et måltid ved terrassebordet. Hvepse findes i mange forskellige varianter, hvor den mest udbredte er gedehamsen, som er ca. 15 mm lang og har fire gule pletter på brystet. Andre slags kan være guldhvepse, træhvepse, halmhvepse og snyltehvepse.
Hvepse kan være farlige for mennesker hvis man er allergiske, desuden gør det undt at blive stukket.
Forebyg mod et hvepsebo Hvepse kan lave deres hvepsebo forskellige steder, det kan være i jorden, i buske og hække, hule træer og så bygninger. Hvepsebo er heldigvis kun aktivt et år af gangen, men har du flere år i træk haft et hvepsebo næsten det samme sted, så kan du evt. sikre det med insekt net. Da et hvepsebo kan være stort set alle steder, så er det også svært at forudsige hvor et nyt bo vil opstå ellers. Et kunstigt hvepsebo kan også holde rigtige hvepse væk, da en hvepsedronning vil søge hen mod et sted hvor de kan være uden andre hvepse.
Fjernelse hvepsebo
Hvis du selv har mod på at fjerne et hvepsebo, så skal du forbedrede dig ordentligt, da du kommer helt tæt på. Inden du går i kast med opgaven, så skal du være sikker på du ikke er allergisk overfor hvepse. Vi anbefaler også kun at gøre det hvis du har en beskyttelsesdragt på.
Når du først er beskyttet, så gælder det om fjerne hvepseboet direkte ned i en plasticpose, og skynd dig at lukke den med det samme. Arbejdet skal helst udføres om aftenen eller natten, da hvepsene er mindst aktive på dette tidspunkt.
Fjernelse af jordhvepsebo
De hvepse som bor i jorden er de samme som laver hvepsebo alle andre steder. Deres bo er dog typisk lidt større og meget sværere at fjerne. Vi anbefaler at lade det være medmindre det er et sted hvor det generer. Hvis dette er tilfældet, så lad en professionel ordne det.
Hold hvepsene væk fra havebordet
Der findes en række tips til hvordan man kan forholde sig, når man sidder ude og spiser.
Sæt en skål med eddike på bordet, det er med til at hvepsene holder sig væk, da der ikke er noget de hader mere.
Hav en forstøverflaske placeret på bordet, og sprøjt når I ser en hveps. Dette går at hvepsene tror at der er regnvejr, og de flyver tilbage til deres bo.
Vi anbefaler at man drikker af glas i stedet for dåser og flasker, da man så altid kan se hvis der en hveps.
Inden du ser dig alt for sur på hvepsene så husk på at de har en vigtig rolle, da de fungerer som bestøvere, og faktisk også et nyttedyr på andre måder, da de f.eks. fjerner bladlus.