Varmepumper

Har du overvejet at investere i en varmepumpe, men er i tvivl om hvad du skal vælge, og hvad de enkelte modeller kan? Så læs denne guide om varmepumper.

varmepumperHvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en enhed som kan levere varme til dit hjem, og kan komme i samme kategori som andre opvarmningsformer som pille- og oliefyr, el varme osv. Grunden til at varmepumper er stigende i popularitet, det skyldes simpelthen at de kan levere varme billigt, og samtidig er det også en mere miljøvenlig opvarmingsform end f.eks. opvarmning med fyr eller el-varme, da CO2udslippet er næsten 40 % mindre. Ikke nok med at en varmepumpe kan give luft i din økonomi og er mere miljøvenlig, så fungerer den med minimal vedligeholdelse, og den kræver ikke nogen særlig aktiv indsats i hverdagen,men det hele kører mere eller mindre af sig selv.

Der findes tre typer af varmepumper

Uanset hvilken variant man vælger, så bygger de på det samme princip, nemlig kompression, hvor varmen fra enten den omkringliggende luft eller jorden bliver opfanget og komprimeret, så man får en temperatur der er brugbar i boligen. Princippet er det samme som man kender fra et køleskab, men fungerer bare modsat, hvor køleskabet afgiver varme til den omkringliggende luft, så optager varmepumpen i stedet varmen.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmen fra luften eller jorden bliver optaget af en frostfri væske, og bliver optaget i varmepumpens system. Via en varmeveksler bliver væsken omdannet til damp. Dampen bliver komprimeret og det er med til at have temperaturen. Herefter bliver dampen via en kondensator omdannet til væske igen med temperaturer på omkring de 50°C, og kan afgive varme til boligen. Til sidst bliver kølevæsken ført igennem en ekspansions-ventil, som er gør at væskens temperatur kommer ned omkring 0°C, og atter kan optage varme fra luften/jorden.

Hvad kan man spare med en varmepumpe?

I langt de fleste tilfælde vil man kunne spare 5.000-10.000 kr. årligt ved et skifte, den økonomise besparelse afhænger selvfølgelig af mange faktorer, og det kan være nuværende opvarmingsform, boligens isolering, boligens kvm osv.

I mange tilfælde kan man få et tilskud

Det er muligt at få tilskud til sin varmepumpe, og reglerne ændrer sig fra år til år, men det kan anbefales at læse op på omkring reglerne.

Læs mere om: Varmepumpe tilskud

Hvad kommer det til at koste?

Prisen spiller selvfølgelig en stor rolle for mange, og den varierer alt efter hvilken type varmepumpe man vælger. Desuden kan der være stor prisforskel enkelte forhandlere imellem, og det kan være en god ide at hente priser flere steder fra, så man undgår at blive snydt.