Non shopping: Fokus på mindre forbrug og køb af kvalitet

I dag er er vores forbrug løbet løbsk, og mange ting kan købes for ingen penge. Det betyder ofte, at tingene ikke har en lang holdbarhedsdato og må smides ud igen efter kort tid. En reparation kan ikke betale sig økonomisk, det det er billigere at købe nyt.

Hvordan skal man gribe non-shopping an?

non-shoppingHelt præcis så handler non-shopping om at man skal stoppe med at købe ting. I hvert fald ting som man ikke har brug for. Glæden ved at købe ting er stor for mange, men den varer kort, og så står man det samme sted, nemlig med en længsel efter at købe noget nyt.

Når først man har stoppet sin shopping i en periode, så opdager man at det ikke var så vigtigt som man gik og troede, og man finder frem til at glæden ligger i andre ting. Typisk vil man skifte sit fokus, og koncentrere sig om ting der virkelig bidrager med noget reel glæde til ens liv. Det kan være oplevelser og lignende. En købestop giver automatisk mere luft i budget til oplevelser, som skaber en anden glæde og bidrager med minder til hele livet.

Køb Kvalitet eller genbrug

Det er svært at leve et liv uden at købe ting, men husk at være bevidst når du gør det. Vi opfordre generelt til at kigge på genbrug, da der findes mange gode ting, som bare står og mangler en ny ejer, og ofte kan de købes til en yderst fornuftig pris.

Ønsker du nye ting, så køb kvalitet. Mange tror fejlagtigt at det er dyrt at købe kvalitet, men det er ikke tilfældet. Godt nok skal man betale mere til at starte med, men produktets levetid er længere, så hvis man ser på kost prisen pr. år så er kvalitet faktisk billigst i  langt de fleste tilfælde. Et yderligere argument udover det økonomiske, det er at vi simpelthen forbruger mindre, og dermed er med til at leve mere bæredygtigt. Mange kvalitetsprodukter kan også betale sig at reparerer, og hvis vi engang ikke har brug for produktet længere, så kan det sælges på DBA eller gives væk, da det helt sikkert har en værdi for andre.

Lineær vs. cirkulær økonomi!

Brug og smid væk kulturen er en lineær økonomi, som har været med til at skabe velstand over det meste af verden, men bagsiden er at vi har drevt rovdrift på vores knappe ressourcer og samtidig skabt en stor mængde “affald”.  Kvalitetsprodukter sigter mere mod en cirkulær økonomi, hvor man enten kan genbruge produkterne er genanvende dem i en eller anden form.

I takt med at befolkningen bliver mere bevidste økonomien er der flere firmaer der har fået øjnene op for cirkulære forretningsmodeller, en af dem er f.eks. Vigga.

Køb af en foldemadras – Et eksempel fra det virkelige liv

Ligesom mange andre, så har vi også været drevet af at købe ting, og gerne mange billige ting. En oplevelse som står virkelig klart for mig, og som fik mig til at tænke over hvad jeg købte kommer her…

Tidligere var jeg selv tilbøjelig til at købe billige produkter. Et eksempel der står klart for mig var da jeg fik min søn, og skulle købe en foldemadras så han havde et sted at tumle. Jeg fik hurtigt et overblik over markedet på Foldemadras.dk men lyttede ikke til anbefalingerne på siden og fik købt en model der så fin ud, men som kostede en fjerdedel af den model de anbefalede. Da foldemadrassen kom med posten kunne man hurtigt se at det ikke var kvalitet, og efter 14 dage var syningerne allerede gået op. Siden købte jeg den de anbefalede fra By Klipklap, og selv om den var noget dyrere, så ser den helt ny ud her efter 6 år, og kan sælges videre en dag jeg ikke selv skal bruge den.

Ser man på møbler generelt så er det et af de sted hvor det med sikkerhed kan betale sig at købe kvalitet. F.eks klassiske designermøbler, det er møbler der er æstetiske flotte i gode materialer, som kan holde i mange år, og hvis man bliver træt af dem, så er deres gensalgsværdi stort set den samme.

Tøj – Kvalitet giver en funktionel garderobe

Mange har en tendens til at følge moden, når det gælder til tøj, man kan kalde det “Fast Fashion”, Dvs. man køber en billig del til 50-100 kr, bruger den et par gange inden den bliver smidt ud. Typisk sker dette som impulskøb, men tænker man over det, så kan man godt regne ud at man ikke kan producere tøj til dens pris på en bæredygtig måde. Derfor opfordres du til at tage en beslutning om kun at købe kvalitetstøj. Det vil resultere i at man køber færre ting, men det er ting man bliver glad for og som hold i lang tid, og på sigt for man en garderobe der er vikrelig funktionel, og man ved at hvert stykke er nøje udvalgt, da man ikke impulskøber tøj til 100o kr og op. Ligesom alt muligt andet i en god kvalitet, så kan det sælges videre senere.